Saturday, May 27, 2017

Tempat Menarik di Klang Yo..! # Day 1 (Eat Travel Write 5.0)


Tidak sampai sebulan saya di Tanah Semenanjung Malaysia saya berpeluang melawat tempat-tempat yang menarik di Klang, Selangor. Tempat yang bakal saya ceritakan adalah merupakan salah satu kawasan yang bersejarah  And yeahh,, every place have its own history right,,?

Rakan Blogger dan travel dari Indonesia.. 
Izinkan saya bercerita awal perjalanan saya sebelum tiba di Klang, Selangor.. May i.? 

Seawal pukul 7.00 pagi kami berkumpul di KL Sentral  kemudian dengan menggunakan pengangkutan awam kami menaiki KTM Komuter  terus ke Stesen Klang. Perjalanan mengunakan KTM Komuter mengambil masa lebih kurang 1 jam dengan 13 perhentian. ( tapi korang jangan turun stesen lain pulak.. nangis tak berlagu nanti. Sob. Sob.) Owh yaa,, Lupa Mention 
Harga Token dari KL sentral ke Klang Cuma
RM 5.20 sen sahaja. =)


Selamat Datang ke Klang..!!
Kata abang manis ni depan Stesen KTM Komuter Klang.. 
Setibanya kami di Stesen Klang tanpa membuang masa kami meneruskan perjalanan dengan berjalan kaki menuju ke Galeri Sultan Abdul Aziz.  Sejujurnya saya sendiri tak tahu betapa dekatnya berjalan kaki ke Galeri. hmmm.... tak jauh mana pon 220m je.. ambil masa 3 ke 5 min juga.. kalau tak singgah mana-mana kedai or You know.. Selfie or wefiee..  dan yaa. kalau korang datang sini korang pasti perasan bangunan bangunan dekat sini unik dan colourful.  


Selamat Datang Ke Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz
Saja nak korang lihat sendiri Waktu Lawatan di Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz ni.

Jelas tak  angka 1909  atas depan bangunan galeri tu..?? 
Izinkan patik bahaskan ye...  Bangunan ini sudah mencecah usia 108 tahun dan juga merupakan salah satu bangunan warisan negara kebangsaan.. waahh!! Angka 1909 tu adalah tahun terbinanya bangunan ini, nampak tak betapa klasiknya architecture bangunan ini dan sudah tentu usaha membaik pulih dan mengekalkan berdiri tegaknya bangunan ini sentiasa dilakukan. 

Bangunan ini juga dahulunya sering bertukar tangan antaranya dijadikan Pejabat  Pentadbiran Kerajaan British, Markas Tentera Jepun, Pejabat Daerah Klang, Ibu Pejabat Kontijen Selangor  dan kemudiannya Majlis Perbandaran Klang (MPK).  Usaha menjadikan Galeri ini sebagai tumpuan pelancong dan terutamanya sebagai tatapan rakyat agar memperingati sejarah silam, jasa-jasa pemerintah Sultan Selangor dan mengenal susur galur kesultanan melayu. 

Galeri Sultan Abdul Aziz yang dulunya bukanlah bertempat dimana ia berada sekarang tetapi di Jalan Kota Raja, Syahbandaraya (kampung Jawa) di Klang dikenali sebagai 'Muzium Kenangan'. 

Bersesuaian dengan usia dan sejarah bangunan itu sendiri DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj menjadikan bangunan ini sebagai lokasi baru untuk Galeri Diraja. 


Ok Panjang berjela kalau saya bagi tahu dengan terperinci, jadi yang tadi tu cuma serba sedikit,, ada banyak perkara yang korang perlu tahu lagi mungkin ada yang korang berminat nak tahu tapi kami terlepas pandang.. kan.. kan..

lihatlah apa yang ada didalam Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz ni. 


Kenal kan Alex Tour guide team  kami. 
 Seperti yang saya katakan tadi, korang boleh dapat banyak ilmu dengan datang sendiri ke Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz ni. Baca dan hadam baik baik. Take your time.


Koleksi Pedang  Sultan Abdul Aziz.

Darjah Kebesaran Sultan Selangor.
Mahkota Diraja Sultan Selangor yang diguna pakai sehingga kini.

Peti muzik besar Hargine.
Katanya, Peti muzik ini sering digunakan untuk menghiburkan Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ketika kecil dahulu. Kalau zaman kita sekarang ni di panggil lullaby song laa katakan.

Basikal antik

ermm sebab saya pengemar basikal.. untuk tatapan korang la.
Sebenarnya ada banyak pameran yang ada dalam galeri ni yang boleh buat pengunjung "oohhhhh,, woww,, uuuuuuu.." lebih kurang macam tu laaa.. dalam erti kata lain teruja bagi mereka yang minat sejarah dan barang antik. Selain tu juga sudut multimedia juga disediakan untuk tatapan pengunjung. 

Kerana berkongsi Negara yang 1 Negaraku Malaysia. Sudah tersuntik sedikit semangat patriotik dalam diri walaupun saya bukan lah anak kelahiran di Tanah Selangor. ( Buat muka serius sambil taip.)

Ok sekarang   Say Hello 
Namaste..To Little India District In Klang...!!

Bab jalan-jalan dan cuci mata ni saya suka..  

Little India.

Pesanan sila gunakan SUNBLOCK, topi dan kasut, kalau pakai kasut bertumit Inchi tu.. Memang kaki besi la..tabik.!  Jangan Kata Akak Tak Payung.. ( muka Serius lagi, )


Bangunan Chartered Bank yang dulu,
 kini dah dijadikan Chennai Silk Sarees.


Macha kita tengah menyulam sari. 

Masih di bangunan yang sama Chennai Silk Sarees korang boleh nampak dengan mata sendiri cara cara Sari ini di sulam menjadi sari yang cantik, Pengemar Bollywood macam saya, orang kata mirip Deepika Pandukone,. tapi senyuman akak mirip pretty zinta.. oh my god,, saya melalut sudah.  Korang boleh lah datang berkunjung ada banyak gedung gedung kain yang korang boleh jumpa di Klang ni. Tapi kena pandai trick  menawar la..  


Jom Ke Royal Klang Club.!


Kelab Diraja Klang
Sudut Bar untuk Pengunjung Dari Luar negara

Simpanan gambar lama Royal Klang Club

Fireman In the House..!

Nampak tak usaha saya memadamkan api kebakaran tu..??

Untuk pengetahuan semua, Balai Bomba ini merupakan balai bomba yang tertua di Bandar Klang yang dibina sejak tahun 1980 an lagi. 

Basikal Bomba.
Nama juga balai bomba tertua, jadi korang bole jumpa peralatan peralatan yang diguna pakai sejak awal 80an lagi. Antik. 

Peti Besi Misteri
Dikatakan misteri kerana peti besi antik ini tidak dapat dibuka walau sudah pelbagai cara digunakan. Nak tahu apa yang misteri di dalam tu.?? errrr saya pun tak tahu.. Sebab tiada siapa yang tahu.

Rumah Ibadah Muslim, India dan Kristian.
Masjid India Muslim Tengku Kelana

Masjid  tertua ini dibina oleh masyarakat india muslim yang berhijrah ke Tanah Melayu pada awal tahun 1904 oleh masyarakat india muslim dan diketuai oleh seorang saudagar india muslim yang amat dikenali  oleh masyarakat tempatan di situ beliau yang dimaksudkan ialah R.E Mohammad Kassim.
Kuil Sri Nagara Thendayuthapani.


Gereja Katolik Lady Of Lauders.

Cukup Penat berjalan kehulu ke hilir, kesana kemari, Disitu Disini,, Kak tini penat Nak balik Hotel.. Hotel mana..  nanti saya cerita serba sedikit di entry day 2 saya iaitu 


P/S ; Maafla ye.. kualiti gambar tak berapa OK. Cukup edit bagi korang nampak jelas. 

 Assalamualaikum and Salam Sayang dari Tynie Nih.
















Post a Comment