Friday, March 15, 2013

saya

Assalamualaikum..

hi..hi...


K. ekcelinya.. saya tidak tahu mau Post apa.. So.. Let me Intro my self.. Rasanya beLum terlambat lagi bha kn.? sebab saya baru aktivate kn balik diri ini dalam dunia berblogging..  OwkeLah.. saya Sabahan.. dan Anak ke 3 dari Sedozen adik Beradik. And  kalau di zaman budak-budak dulu cakap..
Nama Betul saya = Artini (*simple jak.*) 
Nama Samaran = tini, ar, 
Nama Manja = Nini, 
Nama pura-pura =  Tony(paling femes) noni,,einsya, komi, ayu, ani. 
o.k o.k.. semua jauh dari nama asal.. Ntahh ada story behind kot.. hahahakk
Nama Olok..=..?? Tidak perlu.. nanti dosa OLok nama Orang kan.. kan..
Saya di besarkan di sebuah bandar yang dikenali Bandar Ramai-Ramai, Sandakan,Sabah. 
Owwyeahh I Love SaBah.!
Saya di tadikakan di rumah sendiri oleh mama saya sendiri.. belajar ABC dan Alip Ba Ta jak dlu. sampai saya pandai membaca..and mengaji Al-Quran.. 
Then,. saya di sekolahkan Di Sekolah Rendah Kebangsaan Bandar Sandakan.(UPSR)
dan Di sekolahkan pulak di Sekolah Saint Michael Sandakan (PMR)
dan menduduki (SPM) di Sekolah Menengah Teknik LahadDatu Sabah.  Dan Seterusnya sayA mengakhiri Zaman sekolah saya dan Alhamdulillah saya mendapat segulung Diploma In Civil Engineering Di Politeknik KotaKinabalu.
And Now.. dalam mengharungi cabaran, Onak dan duri.. manis dan pahitnya kehidupan. Ingin diri ini mencari pengalaman agar bertambahlah ilmu Allah yang akan saya pelajari. Alhamdulillah.
Dan dalam perancangan gueh ingin mengheboh kan pada kalian semua bahawasenye.. saya bakal Menduduki Exam Safety and Health Officer apabila saya ready InsyaALLAH. Doakan saya ya..agar saya LuLus dengan cemerlang dalam Exam PAper 1 hingga 4 nanti. aaminnnn.. =) 

And dalam pada itu saya juga turut membantu mama saya dalam jual menjual.  Ya. sayang mama Ringankan lah beban orang tua dan jadilah wanita Solehah. aaminn (nasihat untuk diri sendiri sebenarnya).

I love This quote
"carilah duniamu seolah-olah engkau akan hidup selama-lamanya dan carilah akhiratmu seolah-olah engkau akan mati esok pagi" (hadis riwayat Ibnu Asahin)

Sediakan payung sebelum HUjan sayang oii.. baju Hujan pun
owkee laa tu..  Cuma Biarlah betul-betul dapat Lindungi kita.
K Lah sampai sini sajalah perkenalan antara kita.. 
Assalamualaikum 





Saturday, March 9, 2013

Miss Site Supervisor..



 Site supervisor..??
 perempuan..??
 mampu kah..?? 
  tidak takut kah kerja macam tu..?? 
  oF course la tu semua saya ditanya time interview hari tu..
Hmm kalau saya takut kerja macam tu.. mungkin saya tidak jejak kaki untuk di interview.. dan awal-awal lagi time study saya tidak pick tu subjek.. Bunyi macam riak pula kan.. 
Astagfirullahalazim...
Begini, memandangkan saya mahukan pengalaman. saya sanggup di tempatkan di site sepenuhnya.. sebab disana semua benda kita nampak dengan mata kita sendiri.. kn..  kn.. ?
Dan Civil engineering bidang dia meluas.. dan bahagian construction juga yang saya pilih. Alhamdulillah rezeki saya di situ. Terima Dengan Syukur ke Hadrat Illahi. 
 Ramai juga pekerja sana.. Cakap..  "Alahaii nong(anak-gelaran) kenapa kau kerja macam begini… perempuan bha kau tu… hati- hati ko yah.". 
–ya uncle.. saya berhati-hati nie makaseh.. hehe.. 
eh  adalagi..
 "kenapa Lah kau tidak ambik kerja di Opis.. di Opis senang.. kau tidak berpanas-panas."
 – urmmm tak pa.. saya pakai tudung.. spek.. sun block owke la.. 
FYI kerja saya Fully di Site hehehe. ….
 And semuanya soalan yang sama….   Hmmm take care juga dorang ahh..  Terimah Kasih. =)
Pekerja di Tempat  aku kerja dulu semua  baik-baik belaka.. betul.. tidak tipu..
And sudah tentu lah  di sana ramai pekerja lelaki.. Construction kan..  kalau perempuan sikit jak, itu pun kadang  kerja kadang tidak.   
C How i Look..  safety helmet. Spek Mata,,  Jaket..  N sLuar Slek Hitam xpi Xnmpak la. NVM. 
         And for the 1st time.. kerja di site nie.. kebanyakkan tumpuan pekerja pada saya..?? ehh....?? ada yang tidak kena ka..??  pakaian saya sopan jak..  Kadang ada yang pikir saya nie dari CIDB.. dan ada pula ingat saya Ingineer.. Makaseh.. makaseh.. hehhe  dan ada pula mau ngorat.
Eh..! haha  apa Lah.. memang betullah.. Namanya perempuan masuk site.. pasti ada yang mau usha--usha... memandangkan kerja saya di site saja. Saya tetapkan. Jangan Jeling.. dan jangan Layan.
pstt..! psttt..!  aduii bunyi apa tu cicak ka..?? buat derrr jak la.. Lama Kelamaan pandai la dorang berhenti.
Alhamdulillah. Banyak pengalaman yang saya dapat sepanjang kerja di kawasan pembinaan. And of kos la ada banyak lagi benda yang saya belum tahu. Kalau dapat partner yang suka kongsi maklumat Lagi bagus.. Malangnya tidak.. saya di biarkan macam tu jak hello partner.. I need your guide.!! Im freshiiee owkee..!!
 Uhmm.. so..??! kebanyakkan saya bertanya-tanya dari buruh tu sendiri.. tidak pun saya call kawan saya.. tidak pun senior supervisor saya ,,  partner saya nie ntah la. Mau kata nanti saya tutup periuk nasi dia tidak juga. So Indipendent la..  well nasib saya nie pandai bawa diri.

Kes Lot97..defect work.
Kes tu partner saya handle..  and saya tidak tahu menahu pasal tu.. Last-Last ada laporan rumah tu defect dia bermasalah. Urrhmm..  and akhirnya kerja tu diserahkan pada saya untuk handle.   Urrmmm kerja tu tidak banyak juga lah.. Cuma kenapa Lambat..?? seBabnya Tiada pemantauan. And Alhamdulillah dalam masa 2 hari jak kerja tu sudah siap.. defect jak pun. And Im so Happy..!! ya Happy..! APa yang buat saya gembira Bos saya beri kepercayaan pada saya untuk buat tu dengan sempurna walaupun itu small matter.. hehe

Jomm tinguk kejap..
see..  dari kiri Mr shim, Mr Jonathan, Mr jason, Mr JoJo..
owwyeahh. Thats Me.. miss TIni at the Site.

Retaining Wall .. 

Di Kawasan Perumahan..  ini Lah tempat yang saya Jaga sepenuhnya.
FYI Asphalt belum ada Lagi so Lalauan air ke parit X sampai tu lah banjir.
SebeLum - umur 1 hari = selepas - Umur 4 bulan
Nampak kan aku kerja keras.. uwuuwuw


K sampai sini saja.. XOXO.. c yA again.... PubLish.!

Perangg..????!!


PeRang….?????  Di LAhad Datu..?? biar Betul..!! 
Pada awalnya memang tidak percaya.. selidik punya selidik.. ehh betul Lah.. Perang.. 
Astagfirullahalazim..  
Tembak menembak di sana Kg tanduo Lahad Datu.. lePas tu pindah ke sempurna..??   MeLarat sampai ke sana.. 
  APa yang menyebabkan perang..?? 
Siapa mulakan tembakan..??  
Siapa dalang semua nie..?? 
siapa Sultan sulu ??  
Apa mereka buat di sabah?? Banyak persoalan yang timbul di kepala otak masing2x.. 
Sudah tentu kami warga Malaysia mendoakan kesejahteraan penduduk di Sabah..  
Terbaca dilaman twitter saya.. ramai juga yang baru Tahu siapa Sultan Sulu.. uuhmmm.. 
Ya Lah.. tetiba Sultan Sulu muncul  semula  tuntut Sabah..and Op Kos Jarang Buka Buku sejarah la tu.. 
 YA ALLah. Sultan Sulu mahu tuntut sabah.?? 
My God. No way.!!        Why..??          kenapa..??        
Mereka tidak Nampak kah keadaan di tempat bumi mereka sendiri..?? 
      perang..?            anaiya..?? 
Pendek cerita lah kan.. tempat sendiri tidak terjaga mau jaga tempat orang lain lagi???
 Hilang Akal kah Sultan sulu .?? 
Kenapa aku cakap macam tu..?? ada bukti kah..?? 
Let me check... well saya kerja di bahagian construction.. and Of course major pekerja sana orang pilipin..  di masa lapang saya selalu lepak dengan pekerja sana… bercerita.. gurau senda… seriuosLy mereka semua baik2x belaka nohhh..
iniLah antara mereka pekerja Buruh - Waktu Rehat Pukul 9.30 a.m
- nie tengah ikut 'time' denan dorang sekali la nie.. 

 ehh.. macam mau lari topic..  owke.. owk K berbalik cerita..  masa lepaking-lepaking tu.. time tu la juga saya selalu bertanya latar belakang mereka.. kg di mana.. macam mana kehidupan mereka di kg.. so.. dan  panjang lebar lah cerita kami.. #eh sepatutnya saya arahkan mereka kerja nie tak.. saya pula yang bawa dorang bercerita.. No wonder la mereka suka kalau saya datang ke tempat Dorang.. iskk..iskk..urrmm Kalilahh...5 minit jak pun x lama K..lgpun bukan selalu juga..owke lah berikut adalah sebahagian daripada apa yag mereka storykan pada saya.
Pernah suatu hari juga.. kami bercerita Sultan sulu nie. Pemerintahan Malaysia la.. Sulu lah.. tetiba buka cerita sejarah.. and seorang kawan tu cakap.. “nah nini tidak lama lagi jadi Warga filipin la kau.. hahha”  OHMayGOd-ALLah s.w.t…  tidak mahu aku..!!!  satu soalan  aku Tanya.. kalau Sultan Sulu datang ambil nie sabah kamu mahu kah..?? sedang kamu lari dari sana.. datang ke sini cari makan..?? kau rasa kalau Sultan Sulu datang ambik Sabah.. macam mana..?? Lari tempat Lain..?? gitu..??  Abu sayyaf sana masuk ke sabah.. Nauzubillah.
Well saya Yakin MaLaysia dapat selesaikan masalah ini.. Insha ALLah.. DOa kami rakyat Malaysia sentiasa ada bersama. Amiinnn